Články podle štítků

14. 8. 2016

Červencový Wrap Up

     Zdravím po dlouhé době :D
Naposledy jste si ode mne mohli přečíst (téměř jakýkoliv) psaný text před více jak sedmi týdny... Za což se omlouvám :I Za tu dobu jsem stihla udělat autoškolu, přežít měsíc brigády, navštívít několik hradů, vyšplhat nejeden "kopec" v Alpách, porovnat rakouskou a italskou zmrzku, .... Bylo toho poměrně dost :D (pokud chcete vidět fotky, můžete zajít na Instagram a na Instastories :D)

A mezi tím vším jsem přečetla knihy, které bych vám teď ráda představila :) 

Měsíční kroniky (Merissa Meyer)
V nynější době je to jedna z nejopěvovanějších sérií v oblasti retelling (díky zahraniční Booktube! :D). V tomto případě je zkombinovaná scifi, fantasy a klasické Disneyovky. Zatím vyšly 3 díly (Cinder, Scarlet a Cress), 4. díl (Winter) bude k dostání od 30. 9. (tak si musím pospíšit a přečíst do té doby Cress :D).
Zprvu jsem byla trochu skeptická - označení scifi vyvolávalo vzpomínky na Star Wars a další filmy, které mne nikdy nelákaly... Avšak obavy se rozplynuly stejně rychle jako pára nad hrncem.

Cinder
Anotace
Rušné ulice Nového Pekingu se hemží lidmi a androidy. Populaci devastuje smrtící nákaza. Z vesmíru tomu přihlížejí krutí měsíční lidé, kteří čekají na správný okamžik. Nikdo netuší, že osud Země spočívá v rukou jediné dívky...
Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil.
Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného. Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…



Scarlet 
Anotace
Když Byla Scarlet Benoitová malá, opustili ji oba rodiče a byla poslána na vychovávání k babičce. Nyní je jí osmnáct a je přesvědčena, že se o sebe dokáže postarat sama. Nepotřebuje a ani nechce si nikoho pustit do života. Výjimkou je její babička Michelle, žena, která Scarlet naučila všechno, co umí: pilotovat raketu, oškubat kachnu, ignorovat názor většiny a udělat si svůj. Celých jedenáct let byla babička pro Scarlet jedinou blízkou bytostí na světě.
Až do dne, kdy babička náhle zmizí a Scarletin život se obrátí vzhůru nohama. O dva týdny později se Scarlet snaží vydělat si na živobytí na jejich malé farmě, když vtom se objeví její ztracený otec, zbitý a blouznící. Scarlet se od něj dozví, že ho mučil jakýsi gang samozvaných strážců pořádku... který dosud stále drží v zajetí Scarletinu babičku. Jediný, kdo o tomto gangu něco ví, je Vlk, pouliční rváč, který navštěvuje místní hospodu.
Ačkoli se Scarlet je nerada svěřuje cizím lidem, zvláště pokud jde o muže, z něhož čpí potíže na sto honů, ví, že potřebuje Vlkovu pomoc, aby našla únosce své babičky. To ale ještě Scarlet netuší, jakou roli hrála před lety její babička při záchraně princezny Selene, nebo kdo Vlk vlastně je a jaké jsou jeho skryté úmysly...

Můj názor na obě knihy

Když řeknu, že se Měsíční kroniky zařazují do mých Top 5 sérií, vůbec nepřeháním. Svět díky technologiím získal nové možnosti. Z obyčejné dívky, uklízející své maceše a dvěma nevlastním sestrám chaloupku, se v novém podání stává kyborg-mechanička. Z dívenky s červenou karkulkou na teeneragerku pomáhající své babičce na farmě. A i když se jejich příběhy odehrávají na odlišních částech světa (a zdánlivě nemohou mít nic společného), události staré téměř pár desetiletí je spojí dohromady a donutí bojovat o vlastní životy.
Knihy jsou napínavé, nechybí romantika ani humor. Meyer dokázala propojit kůlasiku s moderním světem v perfektní harmonii. Děj byl místy předvidatelný, avšak byl napsaný tak, že jste doufali, že se vaše předtuchy vyplní. Přesto se nesetkáte s typickými vzorci dystopického světa. Žádné milostné trojúhelníky (i když mi v Selekci nevadil, tady jsem za jeho absenci jedině ráda :)). 
A pokud nejste fandové scifi, nemějte strach - matic a šroubků je tam přiměřeně :)
Jen tak mimochodem: Viděli jste jejich obálky? Vypadají božsky! :D




Jiskra v popelu (Sabaa Tahir)

Své tělo a krev zaslibte Impériu. Srdce si však ponechte.

Sirotek bojující za svou rodinu. Voják bojující za svobodu.
Jiskra v popelu je epická fantasy, která se odehrává v brutálním světě připomínajícím Římskou říši.

Anotace
Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod krutou nadvládou válečnického Impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii Šerosráz a bude pro ně špehovat, odboj zachrání jejího bratra před popravou.
Elias, nejlepší voják na šerosrázské akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se zkoušek, nemilosrdného klání, z něhož má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši.
Když se Laiiny a Eliasovy cesty na Šerosrázu zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propletené víc, než by si kdy dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.

Můj názor
Abych se přiznala, tu knihu jsem kupovala "jen" kvůli následujícímu výroku mtv.com: "Prostředí inspirované Římem, urputný boj proti tyranii a hlavní záporná postava, vedle níž Cersei Lannisterová a Dolores Umbridgeová vypadají jako párek neschopných amatérek."
"Čirou náhodou" ta záporačka je matkou velmi důležité postavy (neřeknu které, muhehehehe 3:) ). Ale abych neprozrazovala víc děj - mít tuhle knihu je téměř povinností každého milovníka "přízemnější fantasy" (a to neříkám jen kvůli obálce, které vypadá dokonale, na dotek je příjemná .... ach <3). Postavy jsou propracované, příběh je plný překvapení, ... A Elias se stal mým nejnovějším crushem :D Přirovnala bych ho ke Gustavovi z Hvězdy nám nepřály, akorát má více svalů a méně sladkých řečiček. :D

Snad na vás toho fantasy a scifi nebylo dneska dost :D Protože když se to přežene, začnete vidět víly s mechanickými křídly ;)

Gabča :*

Žádné komentáře:

Okomentovat