Články podle štítků

10. 1. 2016

Tam, kde se scházejí vrány na brunch

Ahoj :) 

Omlouvám se, že píšu až teď, udělala jsem si neplánované prázdniny od sociálních sítí a blogu... A vůbec mne to nemrzí - právě naopak. Člověk má pak více času uvažovat o všem a dělat to, co ho pravdu baví :) Takže za toto období (od 20. Prosince to teď) jsem stihla přečíst 6 knih a mám rozečtenou sedmou!!! :O Takže - jakmile dočtete tento článek (a pokud se vám nechce čekat, tak můžete ihned :D) vypněte mobil, tablet, počítač.... a odpočívejte. Vemte si knihu do ruky, uvařte si čaj... Dělejte cokoliv, o čem víte, že vám dobije baterky... Protože každý musí být na okamžik offline :)




Jsem unavená, ale zároveň se cítím uvolněně. A také mám důvod. Dočetla jsem (konečně) 1. část Hostiny pro vrány, knihy, která patří do série Píseň ledu a ohně od G. R. R. Martina. Pokud jsi už měl/a čas číst mé dřívější posty, tak víš, že tuto sérii zmiňuji až nezdravě často :D.
                                                                                                                        
Na začátek bych chtěla zmínit, že jsem viděla všechny (zatím natočené) díly seriálu Hry o trůny, který je vytvořen na příběhu této série. Některé "události" mne tím pádem nepřekvapily. Vím také informace, které jsem "měla teprve zjistit" (seriál se ale v některých částech liší, neplatí rovnice kniha = seriál ;) a hltala jsem stránky po desítkách :D). 

I tak musím konstatovat, že jsem čas od času zažívala smíšené pocity. Například když mne čekala kapitola, o které jsem už předem věděla, že mne nebude bavit. Pro lidi, kteří ještě tuto sérii nečetli - jednotlivé kapitoly jsou psány pohledem dané osoby, podle které je pojmenována kapitola.Vede to buď k rychlejšímu čtení nebo úplnému myšlenkovému bloku, který napraví dobrý čaj nebo odpočinek od knihy (ano, i od čtení si musí člověk čas od času oddechnout :D) ... 
A nebo k přeskakování kapitol. Vzácně vynechávám určité pasáže či dokonce celé stránky, ale ještě nikdy jsem nevynechala CELOU kapitolu. Naštěstí takových chvil nebylo příliš mnoho :). Musím se však přiznat, že když se blíží seznamy lidí, kteří jsou buď součástí nějaké delegace nebo vzdálení a méně významní lidé rodokmenů důležitých rodů, tak mi jdou informace rovnou ven z hlavy :D. 

V této polovině knihy převažují kapitoly ženských hrdinek. Největšího obdivu se dostává Cersei Lannister spolu se Sansou a Aryou :). Máme i možnost nahlédnout do nepříliš "opěvovaných" dějových linií - například Dorne nebo volba nového krále  v oblasti, kde žije další z významných rodů - Greyjoyové. 

Chybí mi tu však nabroušená mysl Tyriona (fanoušek knih pochopí ;)), Daenerys nebo John Sníh. Kdyby tu nebyla Arya nebo Sansa, tak bych asi utrpěla psychickou újmu na zdraví :DD. Také je kvůli většímu množství detailů postav, které jsou pro děj samotný méně důležité, složitější udržet pozornost.

Verdikt: Slabší odvar toho, co G.R.R. Martin opravdu umí. Musíme se přes to ale prokousat, aby jsme se dostali k napínavějším zápletkám. :)

Gabča :*

P.S. Taky máte tendence přeskakovat části příběhu? Nebo čteš opravdu slovo od slova? :D 
P.P.S. Konečně nesněží jenom na blogu, ale i za našimi okny :D .... 

1 komentář:

  1. Neboj, druhá část už bude zajímavější :) ovšem velkolepé a nevídané věci se budou dít až v pátém pokračování. Mně se nejvíce líbilo prožívat dobrodružství s Tyrionem ☺ + jeho cestování s Grešlí, plavba s Griffem a setkání s Matkou, medvědem a mnohem víc :)

    OdpovědětVymazat